Το μέλι μας

Στα όρη της Κρήτης - όπου παράγεται το δικό μας μέλι - η βλάστηση είναι πυκνή, αποτελούμενη από αυτοφυή, αρωματικά φυτά, δέντρα, θάμνους σπάνια πολλά από αυτά και ίσως φύονται μόνο στο νησί, μακριά από την ρύπανση της πόλης.

Φυτά όπως ασπρόθυμος (λευκό θυμάρι), δίκταμος, πεύκο, φασκόμηλο, θυμάρι κ.ά. συναντώνται σε αφθονία. Αυτό λοιπόν το βιοσύστημα, το πλούσια σε ενδημικά φυτά προσφέρει στις μέλισσές μας εξαιρετική τροφή για να παράξουν το μέλι μας που ξεχωρίζει για την υψηλή του διατροφική αξία. Αναφερόμαστε σε ένα απολύτως φυσικό προιόν συνεχίζοντας την παράδοση που λέει ότι η Κρήτη παράγει από τα προιστορικά χρόνια συνεχώς μέλι που είναι το πιο αρωματικό στον κόσμο.

Ιστορία

Ήταν η τροφή του Δία σύμφωνα με τη Μυθολογία, των υπολοίπων θεών και των θνητών. Άλλωστε ο μύθος λέει πως η μέλισσα ήταν νοσοκόμα-νύμφη του Δία. Ήταν κόρη του πρώτου βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα και την ονόμασε μέλισσα. Από αυτήν διδάχτηκαν οι Μινωίτες την τέχνη της μελισσοκομίας.

Στους μινωικούς χρόνους ήταν από το βασικά είδη διατροφής και εμπορίου όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα. Αλλά και στην αρχαιότητα θεωρούνταν φάρμακο από τον Ιπποκράτη και άλλους γνωστούς γιατρούς.

Είχαν διαγνώσει την θεραπευτική και φαρμακευτική του αξία και το συνιστούσαν σε ποικίλες εφαρμογές.

Υγεία

Σήμερα αποτελεί απαραίτητο συστατικό βάση της Κρητικής – Μεσογειακής διατροφής χαρίζοντας υγεία και μακροζωία. Είναι εξαιρετική, φυσική γλυκαντική ουσία διότι τα σάκχαρα που περιέχει είναι τέτοια που το καθιστούν ικανό να χρησιμοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη.

Η κύρια βιταμίνη του (Ε), μαζί με άλλες απομακρύνει από τον οργανισμό τα βλαβερά προιόντα που προέρχονται είτε από τον ίδιο τον μεταβολισμό είτε από εξωγενείς παράγοντες όπως κάπνισμα, ακτινοβολίες και καρκινογόνες ουσίες.

Το δικό μας μέλι από το θεικό βουνό της Ίδης είναι αγνό, θρεπτικό και υγιεινό. Απαραίτητο σε όλους. Στα παιδιά (άνω του ενός έτους), στους αθλητές για ενέργεια και γενικά σε όλους για την ευεξία που χαρίζει αλλά και την αντιοξειδωτική του δράση.

Αποτελεί επίσης μέρος της παράδοσης της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς χρησιμοποιείται σε κάθε χαρούμενο γεγονός (γάμους, βαπτίσεις, γενέθλια και οποιαδήποτε γιορτή). Παρασκευάζονται πλήθος παραδοσιακά γλυκά και άλλα σκευάσματα κάνοντάς τα υγιεινότερα και πιο εύγευστα από αυτά που χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη. Αυτό το καθιστά περιζήτητο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Φωτογραφίες

Το μέλι μας Το μέλι μας Το μέλι μας Το μέλι μας Το μέλι μας Το μέλι μας Το μέλι μας Το μέλι μας

Created & Hosted by WEBMAN Internet Services