Πληροφορίες περιοχής

Βόρεια του κάμπου της Μεσσαράς στέκει χιονοσκέπαστος ο Ψηλορείτης (Ίδη), όπου οι πιστοί, από τη λίθινη εποχή μέχρι το 12ο αιώνα μ.Χ., ανέβαιναν με τάματα για να τιμήσουν την Ορεία Μητέρα και το θείο βρέφος της Άνοιξης, τον Δία τον Κρηταγενή, στο Καμαραϊκό σπήλαιον και στο Ιδαίο Άντρον, που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χωριό Βορίζια.

Οι δασώδεις πλαγιές της Ίδης πάνω από το χωριό ήταν τόπος βοσκής και υλοτομίας από τη μινωική εποχή, διότι η κρητική κυπάρισσος ήταν κατάλληλη για ναυπήγηση. Η περιοχή προμήθευε την αγορά της Φαιστού με κρέας, γάλα, τυρί, μαλλί, μέλι και βότανα.  Στα πιο δύσβατα φαράγγια των Βοριζίων και των Καμαρών μπορεί να θαυμάσει κανείς υπέροχα χασμόφυτα, αρκετά από τα οποία είναι ενδημικά της Κρήτης, όπως η πετρομάρουλα, το υπέρικο του Δία, και το φυτό-σύμβολο της Κρήτης ο δίκταμος.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι οι χαμηλές πλαγιές του Ψηλορείτη γεμίζουν από χρώματα και αρώματα: ασπάλαθοι, αχινοπόδια, θρύμπες, θυμάρια, φασκομηλιές, υπέρικα, αστοιβίδες, φλώμοι που χρησιμοποιούν αγκάθια για προστασία από τα ζώα, χνούδια και αλλαγή του φυλλώματος τους για την προστασία από την αφυδάτωση, αρώματα για προσέλκυση εντόμων ή απώθηση εχθρών.

Φωτογραφίες

Πληροφορίες περιοχής Πληροφορίες περιοχής Πληροφορίες περιοχής

Created & Hosted by WEBMAN Internet Services